Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!

Tekst onder boekjes

Recensies

Verjaardag vieren en een selfie-makende opa. Herkenbaar toch? 
Sep is jarig
⭐️⭐️⭐️⭐️

Sep kan niet slapen. Morgen is hij jarig, hij gaat naar beneden waar hij nog even mag helpen met slingers ophangen. Jarig zijn is en blijft spannend. 
Een leuk boekje helemaal op rijm in een nieuwe serie van schrijfster Ingeborg Bijlsma die we van de Bobbi boekjes kennen. Op iedere pagina staat wel iets herkenbaars voor een peuter. Wat zou een verjaardag zijn zonder cadeaus, taart, trakteren, een feestkroon, opa en oma die op visite komen en het maken van foto’s. 
Toch is het een vernieuwing tussen de vele boekjes die al over jarig zijn geschreven zijn: Opa maakt een selfie en trekt een gekke bek. En ja …….met de leuke illustraties van Ivan en Ilia is succes verzekerd.
Ineke van Nispen, Libris
 

Geweldig peuterboekje!
Sep en de baby
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Mijn dochtertje van 2,5 verwacht een broertje of zusje en is dol op dit boek. Ze kent het helemaal uit haar hoofd en zit elke keer weer aandachtig te luisteren.
Een enthousiaste moeder
 

Een beetje wennen aan de nieuwe baby
Sep en de baby
⭐️⭐️⭐️⭐️

Natuurlijk zijn er al heel veel boekjes over kinderen die een broertje of zusje krijgen. Gelukkig komen er toch steeds nieuwe bij. In dit boekje van Ingeborg Bijlsma, die we kennen van de Bobbi boekjes, mag Sep mee als er een echo gemaakt wordt. We volgen Sep al vanaf dat hij de verrassing aan opa en oma mag vertellen, Sep en zus Suus kopen een knuffel voor de baby en leggen hem in het gereedstaande babybedje. Sep mag met een wc-rolletje luisteren of hij de baby hoort. Als de baby er is mogen Suus en Sep meehelpen de baby in bad te doen. Sep voelt zich echt grote broer. Het verhaal is helemaal op een lekker lopend rijm geschreven zodat het fijn voorleest. Erg enthousiast ben ik over de leuke tekeningen van Ivan en Ilia waar op de simpele gezichtsuitdrukkingen van Sep toch de blijdschap, spanning en ongeduld te lezen zijn. Het geslacht van de baby wordt niet bekend gemaakt zodat het in alle gevallen van pas komt. Een aanrader!
Ineke van Nispen, Libris
 

Leuk en spannend
Sep en de baby
⭐️⭐️⭐️⭐️

Sep en zijn zusje Suus krijgen er een broertje of zusje bij. Zij mogen het geheim aan opa en oma vertellen. Sep vindt het leuk om grote broer te worden, maar ook best spannend! In coupletjes in goedlopend abcb-rijm vertelt dit boekje over de grote verandering van een nieuwe baby in het gezin. Seps gevoelens worden nergens echt duidelijk onder woorden gebracht, wat een voordeel kan zijn. Zo is hij een goede identificatiefiguur en vormt zijn verhaal een prima uitgangspunt om met peuters en kleuters over dit onderwerp te praten. Ook het geslacht van de baby wordt in het midden gelaten. De aantrekkelijke illustraties beslaan één of twee pagina's, zijn vrolijk van kleur en vol details. De expressieve gezichtstuitdrukkingen laten geen twijfel over zowel Seps blijheid als verwarring. In deze nieuwe serie voor peuters en kleuters verscheen gelijktijdig 'Sep is jarig'. De schrijfster is o.a. bekend van de uitgebreide serie peuterboekjes over beertje Bobbi. Vanaf ca. 2 jaar.
Elizabeth Kooman - NBD Biblion
 

Samen spelen is leuker dan alleen!
Sep en Fien - Samen spelen
⭐️⭐️⭐️⭐️

Er is een nieuw meisje bij Sep in de straat komen wonen en haar naam is Fien. Sep en Fien gaan samen spelen, in de boomhut, op de schommel en nog heel veel meer. Sep en Fien zijn vriendjes en samen spelen vinden ze veel leuker dan alleen! Sep en Fien is een super leuke nieuwe serie van Ingeborg Bijlsma, de auteur van de bekende Bobbi boekenserie!

Een nieuwe serie van Ingeborg Bijlsma, daar kunnen we alleen maar heel erg blij van worden. Of eigenlijk is het eerder een soort van aanvulling, want de boekjes over Sep waren er natuurlijk al even. In dit verhaaltje krijgt Sep een vriendinnetje. Fien komt nieuw in de straat wonen bij Sep. Al snel worden de twee vrienden en gaan ze gezellig samen spelen.

Wat een fantastisch leuk prentenboekje is “samen spelen”. Net als de Bobbi-boekjes hebben ze een klein formaat, dat heel handig in de hand ligt. Er komen hele herkenbare onderwerpen voorbij, dingen die kinderen zelf ook doen en meemaken in het dagelijkse leven. Daardoor kunnen kinderen zich extra goed inleven in het verhaaltje. Het complete verhaal is geschreven op rijm en wat is dit weer fijn! “Samen spelen” leest daardoor soepel en prettig voor, geen moeilijke woorden, gewoon duidelijke en heldere taal.

Korte stukjes rijmende tekst aangevuld met mooie, vrolijke en kleurrijke illustraties van Ivan & Ilia. Illustraties vol met allemaal leuke en gezellige details. Voor je het weet is het boekje alweer uit. Gelukkig is er nog een boekje in deze nieuwe reeks verschenen, namelijk “Sep en Fien, naar school”.

Dit prentenboekje gaat absoluut een hoop kindjes en ouders weer heel erg blij maken en hopelijk volgen er nog vele andere verhaaltjes over dit leuke duo. De boekjes zijn het allerleukste voor kleuters en kinderen die net ietsje jonger zijn dan die leeftijd.
Mariska Zonneveld - Heavenleighbooks


Leuk om alle deeltjes van deze serie in huis te hebben
Sep en Fien - Samen spelen
⭐️⭐️⭐️⭐️

Sep en Fien - Samen spelen is het derde deel in een serie boeken voor peuters en kleuters over Sep. In dit deel krijgt Sep een nieuw buurmeisje, ze heet Fien. De serie heet dan ook vanaf nu Sep en Fien. De naam Ingeborg Bijlsma zal ouders van jonge kinderen niet onbekend voorkomen. Ze heeft ook de peuter- en kleuterserie over het schattige beertje Bobbi geschreven.
In Sep en Fien - Samen spelen sluiten de twee kinderen vrijwel gelijk vriendschap en ze spelen vaak met elkaar. In de boomhut, op de schommel, met de verkleedkist. Dit zijn allemaal superherkenbare zaken voor jonge kinderen.
Het formaat van Sep en Fien - Samen spelen is heel praktisch. Je stopt het makkelijk in de tas met spullen voor onderweg of in je handtas, zodat je altijd een boekje bij je hebt om samen te kunnen bekijken en lezen.
Het boekje is geschreven op rijm. Niet alleen leest dat ontzettend fijn (voor), maar het zorgt ook dat jij en je zoontje of dochtertje het verhaal al snel onthouden. Kinderen vinden het immers leuk om boekjes keer op keer te lezen. En daarnaast is het best handig om bijvoorbeeld in de auto, of 's nachts in het donker als je kindje verdrietig wakker is geworden, een paar korte versjes uit je hoofd te kennen.

Vrolijk zwaait Sep op de schommel.
'Doe je mee? Vlug, kom erbij.
Samen spelen
is nog leuker.'
'Zeker weten,' zegt Fien blij.'

De illustraties in Sep en Fien - Samen spelen van Ivan & Ilia zijn vrolijk en kleurrijk. Ze passen perfect bij het versje op de bijbehorende pagina en geven er nog wat meer betekenis aan. Dit is echt een serie waarvan het leuk is om alle deeltjes in huis te hebben en ze keer of keer met je kindje of kleinkind te lezen.
Isolde Boers – Chicklit
 

Voor de eerste keer naar school!
Sep en Fien - Naar school
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sep gaat vandaag voor het eerst naar de basisschool. Dat vindt hij heel erg spannend maar ook ontzettend leuk. Fien, het buurmeisje van Sep helpt hem op weg en legt uit hoe alles werkt in de klas. Sep en Fien is een vrolijke nieuwe serie van Ingeborg Bijlsma, de auteur van de bekende Bobbi boekenserie.

Het is natuurlijk geen complete nieuwe serie, maar meer een soort van aanvulling op de Sep-boekjes (“Sep is jarig” en “Sep en de baby”). Er zijn nu twee titels verschenen over Sep en Fien, een vrolijk stel dat graag samen speelt. Erg leuk dat dit verhaaltje je meeneemt naar de gebeurtenissen die spelen op een eerste schooldag. Voor veel kleuters zal dit een feest van herkenning zijn. Het is absoluut een aanrader om dit verhaaltje samen te lezen rond de tijd dat kinderen voor het eerst naar school gaan.

Kinderen kunnen zich aan de hand van dit verhaaltje, alvast een klein beetje voorbereiden op de eerste schooldag. Zo zien en lezen ze alvast wat hun te wachten staat en dat maakt alles alweer een stukje minder spannend. Het verhaal is ontzettend positief geschreven en daar hou ik van. Het is spannend, nieuw en eng, maar bovenal heel erg leuk en fijn. Jonge kinderen zullen zich erg goed kunnen inleven in deze twee vrienden omdat ze dingen doen die kinderen zelf ook meemaken.

Het boekje is net als bij de Bobbi-serie klein van formaat en past precies mooi in je handen. In het boekje staat op de linker pagina elke keer een kort stukje tekst en een deel van een illustratie die doorloopt naar de rechter pagina, die een grote illustratie van Ivan & Ilia bevat. Het boekje “Sep en Fien, naar school” leest prettig en fijn voor. Dit komt vooral omdat het verhaaltje op rijm geschreven is, dus de zinnen lezen heerlijk soepel voor. Er staan geen moeilijke woorden in de tekst en dus is alles goed duidelijk, ook voor jonge kinderen. De schrijfstijl van Ingeborg Bijlsma is daarnaast ook gewoon heel erg vrolijk en positief, heel erg fijn!

De illustraties van Ivan & Ilia zijn vrolijk, kleurrijk en maken je direct blij. De illustraties hebben allemaal leuke en gezellige details en vullen de tekst op een hele mooie manier aan. Voor je het weet is het boekje alweer uit, maar gelukkig is er nog een verhaaltje over Sep en Fien, namelijk “samen spelen”. Stiekem hoop ik dat er nog meer verhaaltjes zullen gaan verschijnen over dit leuke duo!
Mariska Zonneveld – Heavenleighbooks
 

Fijn voorleesboek van een bezig bijtje
Sep en Fien - Naar school
⭐️⭐️⭐️

Het is een grote dag voor Sep. Hij heeft de dagen afgeteld op zijn kalender. Voor de allereerste keer gaat hij naar school. In de winkel heeft hij een drinkbeker en een broodtrommel gekocht. Het kiezen was best moeilijk, maar hij kreeg hulp van zijn buurmeisje Fien. Zij zit bij Sep in de klas en helpt hem met alle nieuwe dingen in de klas.

Sep en Fien - Naar school is een nieuw boekje van Ingeborg Bijlsma voor kleuters. Eerder verschenen al twee verhalen over Sep: Sep is jarig en Sep en de baby. Over Sep en Fien samen verscheen ook reeds Samen spelen. Dat de auteur een bezig bijtje is blijkt uit haar verleden in het onderwijs, ze gaf les had een bijbaantje bij Radio 3. Van daaruit rolde ze een baan in als redacteur bij SchoolTV, Koekeloere en De Teletubbies. Uitgeverij Kluitman was de volgende stap, ze ging niet alleen als redacteur aan de slag, maar ook als marketeer en ze schreef verhalen voor de peuterserie Bobbi. Toen Ingeborg Bijlsma terugkeerde naar het onderwijs en zelf directeur werd, bleven de verhalen borrelen. Ze startte een tekstbureau en combineert daar alle dingen waarvan ze zelf zegt dat haar hart er sneller van gaat kloppen: kinderen, educatie, marketing, taal en schrijven.

In Sep en Fien - Naar school zijn de activiteiten heel herkenbaar. De zenuwen voor de eerst schooldag slaan toe bij Sep, net zoals bij zoveel kleutertjes. Het afscheid van mama is een beetje moeilijk, maar tijdens het spelen, bouwen, schilderen raakt het verdriet al snel vergeten. Ze gymmen, eten lunch en spelen lekker buiten. Er zijn verhaaltjes, liedjes en op het einde van de dag staat mama aan de schoolpoort te wachten. Al deze situaties zijn door de auteur vertaalt naar behapbare stukjes tekst op rijm. Hierdoor leest het redelijk vlot en is het fijn om voor te lezen. De teksten zijn niet lang en bevatten telkens een tiental regels. Het boekje is gemakkelijk in één keer voor te lezen, maar laat zich ook in stukken kappen.

De tekeningen van Ivan & Ilia maken een vrolijk geheel van Sep en Fien - Naar school. Het felle kleurgebruik en de vele details zorgen ervoor dat het onmogelijk is om niet blij te worden van de prenten. Er is veel variatie en de vriendschap tussen Sep en Fien is duidelijk terug te vinden in de illustraties. Het geheel is een mooie samenwerking tussen Ingeborg Bijlsma en het duo illustratoren geworden.

Sep en Fien - Naar school is een leuk verhaal om kinderen voor te bereiden op de eerste dag school. Zo wordt een spannende dag een beetje gekaderd en dat dit met een boekje als dit kan, maakt het best aangenaam. De tekst en de illustraties spreken voldoende aan om te blijven boeien. De taal en de beschreven situaties zijn goed afgestemd op de lezertjes (2+).
Katy Hurkmans - Chicklit

Deel deze pagina!

© 2021 Ingeborg Bijlsma   •    info@ingeborgbijlsma.nl   •   Alle rechten voorbehouden   •   Disclaimer   •   Privacyverklaring   •   Algemene Voorwaarden   •   KvK: 67285856   •   Reset cookietoestemming