Voorleestips

Voorleestips

* Maak een gevarieerde keuze in het aanbod van boeken. Als kinderen in aanraking komen met verschillende soorten boeken, verhalen, illustratoren help je ze om hun eigen smaak te ontwikkelen. Zo nu en dan je eigen smaak dus even overboord zetten.

* Kinderen zijn dol op herhaling en willen boeken vaak graag verschillende keren lezen. Dat is goed want dat helpt in hun taalontwikkeling. Laat ze ook zelf ‘voorlezen’ aan aan jou of de knuffel. Vergeet dit niet te filmen. Leuk voor later! Kijk ook naar Yelmer op deze pagina.

* Maak van voorlezen geen verplicht nummer. Zie het als kwali-tijd. Neem de tijd voor je kind, voor het boek en voor jezelf. Deze heerlijke tijd komt nooit meer terug.

* Ga naar de bieb en volg de lokale kinderboekenwinkel. Zij organiseren leuke activiteiten. Vaak nog gratis ook.

* Voorlezen voor het slapen gaan is in veel gezinnen een vast ritueel. Kies ook voor een voorleesboek midden op de dag. Lekker knus op de bank of in de zelfgebouwde hut van het kind. Hoe meer plezier, hoe beter.

* Laat je kind verzamelen bij het boek. Je kunt bij de Sep-boeken bijvoorbeeld allerlei spullen verzamelen die beginnen met S. Het kunnen ook voorwerpen zijn die met het thema jarig te maken hebben. Maak een plekje op de kast of een speciaal kleedje waarop je kind alle vondsten kan verzamelen.


Voorlezen is meer dan goed
Voorlezen is altijd een goed idee.
Voorlezen is leuk. Voorlezen is fijn.
Voorlezen is plezier voor twee en meer!

Schrijver op bezoek
Wanneer kom ik bij jullie voorlezen?
Of wil je een training, workshop of lezing?

Yelmer leest voor: